Zašto je odlično imati tepihe u domu

Tepisi u vašem domu doprinose na brojne načine, od čistoće i zdravlja do dekoracije i topline. Saznajte sve razloge zašto bi ih uvek trebalo držati u stanu i redovno održavati.

Postavljanje tepiha, živopisnih ćilima i prostirki idealan je način da svoj dom učinite rustičnijim, ili modernijim – u zavisnosti od toga šta vam više leži. Stan izgleda kompletnije i udobnije, dok sa ogoljenim podovima uvek deluje kao da nešto nedostaje.

Ipak, tepisi u stanu doprinose na više načina nego što možete pomisliti – a ovde ćete saznati i kako.

#1 Manje buke u vašem domu

Ukoliko su vaši podovi goli i hodate direktno po pločicama, parketu ili linoleumu, logično je da ćete stvarati više buke. Klizanje, škripa i vuča nameštaja po podu, iritantna buka kad god vam nešto ispadne, koraci ukućana koji razdražuju kada pokušavate da odspavate – problemi koji se rešavaju izuzetno lako, uz tepihe i itisone! Stanovi takođe manje odzvanjaju i ne ostavljaju hladan i neprijatan utisak ukoliko ih obogatite uz par lepih prostirki i tepiha.

Postavljanjem tepiha ćete ulepšati ne samo svoj, nego i život komšija koji žive ispod vas – možda njihovi povremeni mrki pogledi potiču baš od činjenice da im odzvanjate nad glavom?

#2 Udobnost i prijatniji ambijent

Osećaj ušuškanosti, topline i bezbednosti odvajaju dom od pukog stana ili kuće. Vaš dom treba da bude baza, udobno i prijatno mesto gde ćete se vraćati nakon napornog dana i moći da se potpuno opustite, odmorite i spremite za nove izazove.

Tepisi doprinose lepšoj i opuštajućoj atmosferi i unose dodatnu toplinu. Hladni i goli podovi možda izgledaju ultramoderno, ali isti efekat možete postići i uz fantastično dizajniran itison – uz brojne dobre strane „oblačenja” podova. Danas je izbor veliki, pa za svaki enterijer postoji stilski pogodno rešenje.

#3 Zaštita parketa – ali i dece!

Parketi mnogo trpe svakodnevnom upotrebom i lako ih je izgrebati – dovoljno je samo da vam se u obući zaglavi kamenčić pa da upropastite nov, tek postavljen parket, a o pomeranju nameštaja i da ne govorimo. Renoviranje i obnavljanje je skupo i remeti domaćinstvo, pa bi bilo dobro da podove u vašem domu gde imate parket zaštitite od grebanja i habanja uz pomoć tepiha.

Pored toga, parketi (ali i pločice) su klizavi – što je još samo jedna od opasnosti za aktivnu decu koja trče po stanu, ali i za vas. Postavite tanku gumenu mrežicu i preko nje parket, i više nema klizanja! Ovako ćete se zaštititi od nezgodnih padova i povreda.

#4 Toplota i izolacija

Tepisi čine pod znatno toplijim i zimi su odličan deo izolacije od hladnoće, pa ćete uz njih potrošiti nešto manje novca na grejanje – a ne smetaju ni leti. Hladni podovi, osim što su izuzetno neprijatni, mogu vam napraviti probleme sa jajnicima, bešikom i prehladama ako imate naviku da hodate bosi.

Tepihe ne morate sklanjati kada dođe leto – ostaju prijatni na dodir, a njihove sposobnosti izolacije ponovo rade za vas.

#5 Borba protiv alergena u stanu

Iako vam na prvi pogled ovo može delovati nelogično, postavljanjem tepiha u stan pomoći ćete ukućanima koji su alergični na grinje i prašinu!

Naime, tepisi „hvataju” alergene koji bi se u suprotnom lakše podizali sa poda i strujali vazduhom; kada ih tepisi zarobemanje ih je u vazduhu i manje ih udišete. Naravno, potrebno ih je redovno istresati, prati i nositi na servis, kako bi vam uvek bili čisti i sveži i trajali što duže.

Za udobnost i toplinu, zaštitu od hladnoće, protiv klizanja i za bolje zdravlje – tepisi imaju mnogo veću ulogu u domu od same dekoracije i stilizovanja životnog prostora. Sve ovo upotpunite dobrim i pravilnim održavanjem tepiha – kontaktirajte nas, i postaraćemo se da vaši tepisi budu čisti svaki put.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *