Šta sve živi u vašem tepihu?

Pomisao da zajedno sa nama u našim spavaćim sobamaormarimacevima i tepisima živi ceo dijapazon mikroskopskih organizama, uopšte nije prijatna, ali je veoma realna. Pogledajte koji sve organizmi obožavaju vaš tepih i kako to utiče na naše zdravlje.

Na prisustvo nekih, poput bubašvaba, smo i navikli, ali na kraju krajeva, one i njihove podvrste su vidljive golim okom zbog čega je lakše sa njima izaći na kraj. S druge strane, kada se radi o mikroskopskim insektima i drugim mikroorganizmima, poput onih koji naseljavaju naše tepihe, postoji tendencija da ignorišemo njihovo postojanje ili da ga jednostavno nismo svesni, što je pogrešno budući da mogu biti uzrok mnogih zdravstvenih problema.

Imajući u vidu opasnost koju mogu uzrokovati po zdravlje samih ukućana, da ne pominjemo materijalnu štetu koja iz toga proizilazi, potrebno je reagovati na vreme i sprečiti infestaciju. Prma tome, predstavljamo vam neke od stanovnika vaših tepiha čije bi postojanje valjalo da imate u vidu.

Moljci u tepihu

Moljci su podvrsta štetnih leptira koji za razliku od svojih rođaka baštenskih i livadskih leptira, predstavljaju vrstu koja se hrani usključivo noću, i vrlo retko su aktivni tokom dana po pitanju ishrane, pre svega zbog prisustva čoveka, i dnevne svetlosti ili veštačkog svetla koje izbegavaju.

Pošto su veoma osetljivi na prisustvo čoveka (i drugih živih bića) i vrlo lako ga registruju, tokom dana se najčešće kriju u mehanizmima kreveta sa donje strane, ili u šupljinama parketa i lajsnama, kako ne bi bili otkriveni. Po gašenju svetla i padanjem mraka, doleću do tepiha pri čemu čine nemerljivu štetu stanarima.

Tepih načet od strane moljaca nije samo pojeden, već i duboko kontaminiran jajašcima moljaca, koja ostavljaju duboko u unutrašnjosti tepiha. Svakom konzumacijom tkanine ženka moljca dobija potrebnu energiju za dalju reprodukciju zbog čega ih je jako teško otarasiti ih se kasnije.

Moljci u stanove najčešće dospevaju putem neproverenih namirnica biljnog porekla, ili kupovinom džakova određenih žitarica iz prodavnica zdrave hrane, pri čemu se može desiti da kvalitet žitarica nije kontrolisan i da nisu bile podvrgnute metodama uništavanja parazita i štetočina.

Ako se suočavate sa problemom moljaca u tepihu, evo nekoliko koraka koje možete preduzeti kako biste ih se rešili:

  • Identifikacija moljaca: Prvo morate biti sigurni da su moljci prisutni u tepihu. Tražite male rupice ili tragove sitnih insekata na tepihu ili oko njega. Takođe, možete primetiti mrežaste strukture ili gusenice koje mogu biti znakovi prisustva moljaca.
  • Uklanjanje tepiha: Ako primetite moljce ili tragove njihovih aktivnosti, najbolje je izneti tepih na otvoreno, na sunčano mesto. Ovo će pomoći da se insekti izlože prirodnom svetlu i vazduhu, što može pomoći u smanjenju moljaca.
  • Dubinsko usisavanje: Usisajte tepih dubinski kako biste uklonili sve insekte, larve i jajašca koja su se mogla sakriti u vlaknima tepiha. Kada završite, temeljno ispraznite posudu ili vrećicu usisivača kako biste se osigurali da se moljci neće ponovno nastaniti u vašem kućnom aparatu.
  • Pranje i sušenje tepiha: Nakon što ste usisali tepih, razmotrite opciju pranja tepiha. Koristite toplo sapunasto vodu i dobro operite tepih kako biste uklonili sve insekte i njihove ostatke. Nakon pranja, osušite tepih na suncu i vetru kako biste uništili ostatke moljaca i sprečili njihovo ponovno nastanjenje.
  • Upotreba prirodnih repelenata: Postoje prirodni repelenti koji mogu pomoći u sprečavanju ponovnog pojavljivanja moljaca. Na primer, lavanda, cedrova ulja ili listovi mente mogu se postaviti u mreže ili vrećice i rasporediti po površini tepiha kako bi se odbili moljci.
  • Preventivne mere: Kako biste sprečili budući problem sa moljcima, preduzmite preventivne mere. Redovno usisavajte tepih, posebno na mestima gde se skuplja prašina. Održavajte higijenu u svom domu i izbegavajte ostavljanje hrane ili mrlja na tepihu.

Ako se moljci nastave pojavljivati ​​iako preduzimate ove mere, možda je najbolje da se obratite profesionalnoj čistionici tepiha ili stručnjaku za kontrolu štetočina kako biste rešili problem. Oni će vam pružiti efikasne metode i rešenja za eliminaciju moljaca u tepihu i sprečavanje njihovog povratka.

Buve

Buve su beskrilni insekti koji imaju sposobnost da skaču skokom mnogo većim od njihove telesne dužine, što im omogućava da budu istovremeno i brze i da lakše prelaze određene razdaljine. U stadijumu larve se hrane trulim otpacima, a kad odrastu prelaze na krv ptica sisara, uključujući i čoveka, pri čemu se jako brzo prilagođavaju na nove domaćine.

Osim preko ljubimca, buve mogu dospeti na vaš tepih tako što ćete ih uneti na cipelama ili odeći iz dvorišta ili parka. Struktura tepiha nalikuje krznu zbog čega i biraju tu da se nasele. Ono što predstavlja veliki problem je što buve u proseku žive oko mesec do dva, a  u tom kratkom periodu su u stanju da izlegu preko 5000 jajašaca, što onda prerasta u pravu pošast.

Glavna opasnost leži u tome što su one prenosioci mnogih zaraznih bolesti zbog čega je najbolja mera dezinsekcija, i, ako imate ljubimca, neko sredstvo protiv buva koje će ih ukloniti iz krzna psa ili mačke, i istovremeno zaštiti ljubimca od nove infestacije na neki duži period vremena.

Grinje

Kućne grinje su paraziti iz roda zglavkara koji žive u ljudskom okruženju, pre svega na posteljinitepisima i drugim vlaknastim materijalimaHrane se organskim otpadom, što se pre svega odnosi na izumrle ćelije kože, poput peruti. One su takođe jedan od glavnih uzročnika astme kod dece, koja su osetljiva pored njih i na prašinu.

Iako se ne mogu u potpunosti istrebiti, ono što doprinosi smanjenju njihovog broja je pre svega sunčeva svetlost, zbog čega je neophodno redovno provetravanje prostorija, ali takođe su efikasne i visoke temperature zbog čega je dobro povremeno izbaciti tepihe da se presunčaju kad je topao dan.

Plesan

Plesan, poznatija kao buđ je mikroskopska vrsta gljive izgrađene od hifa. Pomoću hifa plesan može da urasta u podlogu, odakle luči digestivne enzime. Ti enzimi služe da vare hranu koju hife onda samo upijaju. Karakteristična boja buđi potiče od njihovih spora.

Ono što je plesni pre svega potrebno da bi nastala je odgovarajuća podlogavlagakiseonik i izvor hrane, zbog čega su tepisi neretko idealna površina za razvoj buđi, a takav slučaj se detektuje pre svega po prodornom i neprijatnom mirisu.

Bakterije i virusi

Prema nekim istraživanjima na vašem tepihu se može nalaziti i do 200 000 bakterija po centimetru kvadratnom, što ga čini nemerljivo prljavijim od toaleta ili kvake na vratima. Takođe, za neke viruse je moguće da prežive na tepisima i po mesec dana, ako ne i duže. To se posebno odnosi na svima nam poznat virus streptokoke koji uzrokuje upale grla i pluća, kao i groznicu.

Čak i tepisi koji se redovno čiste nisu imuni na pojavu pojednih od ovih “podstanara”, a neke je i nemoguće u potpunosti ukloniti, ali postoji rešenja koja omogućavaju da se njihovo prisustvo kontroliše i da nema ozbiljnih posledica po ukućane. Najefikasnije je dubinsko pranje tepiha toplom vodom, ali i drugi kratkoročniji metodi navedeni za pojedine uzročnike su takođe efikasni, ali najbolje je ih je ipak prati na svakih 12 do 18 meseci.

Ako tražite pouzdan i stručan tepih servis u Beogradu, na pravom ste mestu! Mi najbolje razumemo važnost redovnog pranja tepiha i koristimo opremu koja omogućava dubinsko čišćenje tepiha bez oštećenja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *