Šta su ekološki tepisi i zašto bi trebalo da ih imamo u svom domu?

Tepisi su čest uzrok prljavštine i zaraze, ukoliko se ne održavaju redovno i pravilno. Razlog tome je što se često prave od veštačkih vlakana, koja u sebi sadrže jedinjenja poput onih koja se oslobađaju dok gori ugalj, drvo, prirodni gas ili benzin.

Takođe, ostaci sredstava za pranje tepiha i zaštitu od moljaca i drugih buba, sadrže i kancerogene supstance poput formaldehida i benzena. Isparavanja tih jedinjenja iz tepiha završavaju u vazduhu a na kraju i u našim plućima.

Način da se to ublaži, ili potpuno izbegne, su ekološki materijali za tepih i kupovina tepiha koji su izrađeni od prirodnih vlakana, i pri čijoj izradi nisu korišćene sporne materije.

Vuneni ekološki tepisi

Vuneni ekološki tepisi mogu da se nađu u najrazličitijim bojama, dezenima, oblicima, tipovima tkanja. Ekološki tepisi napravljeni od vune su vrhunskog kvaliteta i često ih možete naći i ručno tkane.

Tekstilno predivo ovakvih tepiha je zaštićeno prirodnim sredstvima protiv moljaca što je veoma važno. Ekološki materijali za tepih, poput vune su veoma otporni na plamen, fleke i prilično su izdržljivi.

Ekološki tepisi od morske trave

Morska trava je odličan materijal za ekološki tepih jer je napravljena u potpunosti od biljnih vlakana. Glatka antistatička podna obloga proizvedena je od pirinčanih useva uzgajanih u poljima koja svake godine u periodu vegetacije budu poplavljena od morskom vodom – otuda i sam naziv.

Vlakna ovog materijala važe za skoro nepropusna, što je dobar dodatak tepihu koji treba da bude otporan na mrlje, prljavštinu i promenu boje. Ovakvi tepisi ekološki su veoma prihvatljivi ali ih je moguće naći samo u jednoj boji (u njihovoj prirodnoj nijansi) i ne mogu se bojiti kao ostali tepisi od prirodnih materijala. Dobro je pridržavati se i sledećih saveta u održavanju tepiha od morske trave:

  • Ne pere se (treba ga redovno usisavati i okretati. Nikada se ne usisava rotirajućom četkom)
  • Ne suši se u mašini za sušenje veša.
  • Ne pegla se
  • Nije moguće hemijsko čišćenje.
  • Ako se postavi blizu radijatora ili drugih izvora toplote, materijal se može raslojiti.

Šta je ekološki tepih od sisala?

Sisal su prirodna vlakna koja se dobijaju iz lišća biljke ‚‚agave sisalane. Osim u Meksiku, ova biljka se gaji i na Haitiju, Kubi, Brazilu, Kini, Floridi, Indoneziji, Bahamima, ali i u istočnoj Africi i na Madagaskaru.

Ova veoma otporna biljka, uspeva na različitim terenima, čak i na suvom i neplodnom tlu (izuzev gline). Ima veoma malu toleranciju na visoki stepen vlage. Sa stanovišta ekologije, ovakav tepih ekološki je besprekoran materijal jer predstavlja najpristupačniji i najpogodniji obnovljivi izvor.

Prilikom prerade, može se koristiti za stvaranje bioenergije, proizvodnju hrane za životinje, kao i za pravljenje materijala za gradnju ekoloških kuća. Tradicionalno se upotrebljava za proizvodnju kanapa, užadi i različitih vrsta prediva koja se, dalje, koriste za tkanje tepiha i drugih podnih ekoloških obloga.

Ekološki tepisi, napravljeni od sisala najčešće licu imaju podlogu napravljenu od lateksa koji omogućava stabilnost i sprečava prodor prljavštine sa naličja. Ekološki tepisi od sisala imaju još jednu pogodnost, a to je je njihova antistatičnost i odlična otpornost na habanje pa se mogu koristiti i na podlogama namenjenim za intenzivnu upotrebu.

Kao i većina prirodnih materijala, ekološki tepih od sisala nije otporan na vlagu i upija je u visokom procentu što može izazvati oštećenja. Otporan je na plamen a i održavanje je vrlo jednostavno. Uz redovno usisavanje i zaštitu od vlage, ekološki tepisi od sisala mogu trajati i do 10 do 12 godina.

Ekološki tepisi od kokosove ljuske

Ekološki tepih od kokosa je prirodni tepih proizveden od ljuske kokosovog oraha, odnosno vlakana sa ljuske. Osim što će dati rustičnu notu svakoj prostoriji kojoj ga namenimo, grublji i čvrst materijal sa ljuske ovog egzotičnog voća najčešće se koriti proizvodnji vreća i otirača

Abrazivna tekstura od kokosa čini da ovakvi tepisi ekološki predstavljaju najbolji izbor za prostorije kao što su spavaće sobe, dečije sobe i svaku prostoriju u kojoj želite mek i udoban pod. Ekološki tepih od kokosa je zbog svoje izdržljivosti pogodan i za korišćenje u  visokofrekventnim prostorijama, kao što su hodnici.

Jutani ekološki tepih

Ekološki tepisi od jute se izrađuju od biljke koja raste u subtropskim delovima Azije. Biljka je tokom odgoja potopljena u vodu, da bi joj se, kad sazri, odvajali končati delovi sa stabljike. Ovi delovi predstavljaju buduća vlakna koja se najčešće koriste u izradi užadi, ali i zaštitnog materijala za tepihe. Juta predstavlja jedan od najpristupačnijih i najprirodnijih materijala na tržištu, od kog se izrađuju ekološki tepisi.

Lošija strana koju nosi ekološki tepih od jute je i njihova najveća prednost. Mekana površina znači i da nisu u velikoj meri izdržljivi i da se mogu lako raslojiti i pokidati. Ovo možete preduprediti tako što ćete jedan ovakav ekološki tepih postaviti u manje frekventnu prostoriju i zaštititi ga od habanja.

Činjenica je da je teško pronaći ekološki tepih koji je pogodan za sve tipove enterijera, od dečijih soba i igraonica do spavaće sobe bitno je i kako tepih izgleda i unosi li toplinu u sveukupni izgled prostorije. Bilo da se odlučite za „zeleni“ tepih ili neki iz standardne ponude, pravilno i pažljivo održavanje je važno kako biste što duže uživali u benefitima zelene, ekološki ispravne sredine za vas i vašu porodicu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *