Šta su eklektični tepisi? Dizajnerski tepisi koji osvajaju sve goste

Poslednjih godina razvio se neobičan trend, eklektični stil uređenja, koji propagira sveobuhvatno unošenje živosti i vedrine u domove, kako bi se svakodnevni život, ispunjen brigama i stresom donekle obojio, ublažio i podsetio nas na udobnost i toplinu doma koja nas čeka na kraju svakog dana.

Jedan od omiljenih načina da se u dom unese malo radosti je i menjanje nameštaja, a ovaj put  posvećujemo pažnju tepisima – komadu nameštaja koji je najverovatnije da ćemo najpre promeniti, ne bi li osvežili izgled sobe, i to posebnoj vrsti tepiha, koji dizajniraju umetnici i uz koje svaki dom postaje mala oaza umetnosti.

Omiljeni materijali za eklektične tepihe

Kada su u pitanju tepisi moderni i eklektični stil uređenja doma prvi put se rodio kao ideja u Holandiji. Prvi tepisi u eklektičnom stilu nastali su iz glava tamošnjih vodećih dizajnera, arhitekti i umetnika, kada je nastala i cela kolekcija od (tada) devet tepiha, izrađenih pomoću robotizovane mašine za tufting.

Kao što treba da smo već naučili o farbanju tepiha, omiljeni materijali koji se koriste u proizvodnji jedne eklektične staze veoma zavise od ideje koju sam umetnik ima na početku procesa i kako želi da kroji ili šta da slika na svom tepihu.

Vuna je česta kada se izrađuju eklektični tepisi, i rado se koristi za one eklektične staze i prostirke kojima ne želimo da damo jasno određenu ivicu, ili u želimo nešto luksuzniji dodir za naša stopala. Kod vunenih tepiha, boje variraju od jednostavnih kafenih tonova do različitih nijansi sive i krem.

Za eklektične, mozaične note u pastelnim ili čak nekim jarkim nijansama biraju se, naravno, veštački materijali, jer je njih neuporedivo (nekad jedino i moguće) ofarbati. Tada se od materijala najčešće koriste sintetičke sirovine poput propilena, viskoze, akrila…

Moderni tepisi – eklekticizam bez granica

Najčešće u domovima možemo videti tepihe pravilnog oblika, jasnih ivica ili itisone (koji neretko idu od zida do zida). Jedan tepih koji iskače iz tog šablona na neuobičajeni i veoma zanimljv način ističe celokupan prostor – sa fokusoma na centralni deo sobe.

Uz neutralne boje u uređenju prostora, a intenzivnije nijanse tepiha, teksturu materijala, i neobično sečenje tepiha – ceo izgled sobe podiže se na jedan sasvim novi nivo. Jedan mali, nejednako isečen tepih biće omiljeni aksesoar koji će spajanjem različitih stilova učiniti da vaš dom deluje skuplje.

Eklektični tepisi obiluju raznovrsnim dezenima

Tepihe koji treba da postignu taj eklektični momenat u domu nije teško pronaći i prepoznati. Naime, kod eklektičnih tepiha boje, šare i ornamenti su u prijateljskom “sukobu”.

Boje podloge i većeg dela na tepihu se kontrastiraju sa oblicima, koji su neretko u jarkim nijansama ili samo – linijski urađeni. Spajaju se apstraktna umetnost, geometrijski oblici, kombinacija tradicionalnih motiva sa modernim bojama i načinom izrade.

Eklektični stil uređenja crpi inspiraciju i iz prirode

Eklektični tepisi su postali poznati po tome što su bili plod mašte veoma kreativnih ljudi. Kreativni ljudi nisu poznati po tome što ne ignorišu ni svoje životinjske instinkte, ni ono skriveno u njima.

Eklektični tepisi od veštačke kože na podu male sobe ili radnog kabineta, sa dizajnom inspirisanim faunom ukazaće na avanturističku crtu vaše ličnosti.

Moderni tepisi imaju upečatljive boje i šare

Eklektični tepisi se odlikuje kontrastom boja, cik cak šarama koje ponekad deluju kao da su ručno, markerom, iscrtane, nepravilnim, geometrijskim oblicima u nekoj istaknutoj boji. Ovakvi tepisi najbolje izgledaju u dnevnim boravcima modernih stanova ili u tinejdžerskm sobama.

Dizajnerski tepisi sa likovima crtanih junaka

Mislili ste da su omiljeni crtani junaci rezervisani samo za tepihe koji će se naći u dečijoj sobi? To ne mora uvek da bude slučaj, naročito ako ste i vi još uvek ljubitelj nekih fiktivnih likova.

Samo treba voditi računa, jer, ako ćemo staviti tepih sa nekim motivom iz “Vini Pu” crtaća kao podršku nameštaju u dnevnoj sobi, onda sam motiv ne mora da zauzima i centralno mesto. Sitni motivi ćupa s medom učiniće posao, ili sitni baloni.

Zašto da tepih ne izgleda kao ćilim iz “Hiljadu i jedne noći”? Jeste li zaljubljenik u “Zvezdane staze”? Jedan tepih neutralne nijanse sa motivom Enterprajza ili natpisom serijala daće odličan, eklektičan i osoben stil prostoriji.

Eklektični stil uređenja sa tepih pločicama

Kada se u sobu koja je uređena na određeni način unese tepih koji ima dezen u formi podnih pločica, čak u bojama keramike dobija se vrlo moderan utisak sa dozom urednosti. Tepih pločice se veoma lako kombinuju, neretko su veoma povoljni modeli i lako se postavljaju.

Ovakvi tepisi sobi garantuju eklektični stil uređenja i izgled baš zbog te mešavine šara u pačvork stilu. Pačvork je jedan od omiljenih šara za ukrašavanje fotelja, prekrivača i presvlaka, jastuka. Radi se o interesantnoj tehnici šivenja koja različite komade tkanine, po određenom šablonu, spaja u celinu.

Moderni tepisi i eklektične mozaik šare

Kada su u pitanju tepisi moderni su oni sa mozaičkim šarama koji idealno povezuju prostorije između odvojenih zona. Takođe, čest su i veoma dobar odabir za osvežavanje krivudavog stepeništa i hodnika.

Eklektični tepisi sa šarama u vidu mozaika su idealna podna prostirka za povezivanje različitih oblasti u prostoriji koji ima nepravilan oblik. Međutim, velika, prostrana soba sa ovakvim tepihom može izgledati pretrpano.

Čišćenje eklektičnih tepiha

Čišćenje tepiha sa jarkim šarama ili istaknutim kontrastima boja ili materijala obavlja se kao i čišćenje bilo kog drugog tepiha. Vodi se računa o materijalu koji treba da se očisti, o tome da sredstvo za pranje ne izbledi neku boju i na samom kraju se temeljno suši.

Zbog veće kombinacije materijala, a najpre boja, vlasnici komada nameštaja kao što su dizajnerski tepisi i slični upečatljivi tepisi, često se odlučuju da svoju podnu oblogu povere profesionalcu na pranje. Tako ne morate trošiti vreme na odabir različitih sredstava za pranje i razmišljati o tome hoće li pranje ubiti sve bakterije.

Tepisi u eklektičnom stilu su odličan izbor kada vam zatreba malo promene u nekoj sobi, a mislite da ne biste izdržali veće renoviranje doma. Eklektični tepisi su moderni tepisi, prelepo dizajnirani, mekani a njihovi apstraktni ili geometrijski oblici povezuju ceo prostor i nameštaj u savršeno harmoničnu i nimalo dosadnu celinu.

Upečatljivi tepisi su uvek su zanimljivi gostima i privlače pažnju sve vreme. Vreme je da se i uverite i zašto je to tako, tako što ćete nabaviti svoj prvi eklektični tepih i pokazati porodici i prijateljima malo osobenosti u uređenju doma.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *