Pranje trakastih zavesa u Tepih servisu Beograd

Trakaste zavese predstavljaju odličan način za regulisanje osvetljenja u prostoru. Trakaste zavese su čuvari prozora, pružaju zaštitu od blještavila sunca, kao i od radoznalih očiju. Na vama je samo da ih održavate i čistite zauzvrat.

Vremenom zavese promene boju od sunca, kao i od svih nečistoća iz vazduha. Pored promene boje, svakodnevnim dodirivanjem zavesa prenosimo ulje sa naših prstiju na same zavese.

Uticaj se razlikuje u zavisnosti od materijala od kojeg su zavese napravljene, ali je svakako preporučljivo da redovno čistite zavese.

Čišćenje trakastih zavesa može biti problematično, jer ne možete samo da ih skinete sa prozora i ubacite u veš mašinu. Održavanje ovog tipa zavesa zahteva malo više pažnje i truda.

Metode čišćenja trakastih zavesa

Trakaste zavese se izrađuju od različitih materijala, pa će se i metoda koja se koristi za njihovo čišćenje razlikovati. Naš metod čišćenja trakastih zavesa najčešće podrazumeva par koraka:

  • Detaljno usisavanje radi ukljanjaja prljavštine – jer čišćenjem bez prvobitnog uklanjanja prašine rizikujete da istu utrljate duboko u tkaninu
  • Nanosimo specijalno sredstvo za čišćenje – nakon uklanjanja prašine, obrađujemo čitavu površinu zavesa namenskim sredstvom za čišćenje kojim se rastvara preostali talog prljavštine iz dubine vlakana
  • Pažljivo obrađujemo površinu zavesa – trakaste zavese se mogu vrlo lako pohabati, zbog toga je veoma bitno imati posebnu tehniku za pranje trakastih zavesa

Nemojte da bacate trakaste zavese i trošite novac na kupovinu novih. Iako vam se čini kao da su odslužile svrsi, uz pravilno održavanje i malo pažnje, moguće je povratiti originalan izgled zavesa.

Zavese ulepšavaju dom

Prozori su veoma bitan aspekt enterijera doma, jer njihov dizajn može potpuno da promeni osećaj u prostoriji. Poznato je da prostorije sa velikim prozorima i obiljem dvnevne svetlosti izgledaju veće, i čine da se osećate prijatnije.

Iako prisustvo sunčeve svetlosti utiče pozitivno na naše raspoloženje, ponekad želite da sprečite prodiranje svetlosti i radoznalih pogleda. Roletne svakako pružaju najviše zaštite od sunca, ali zavese daju znatno veći estetski doprinos.

Izbor zavesa je veoma raznovrstan, a trakaste zavese ostavljaju moderan izgled i odlično se uklapaju uz prozore sa PVC ili aluminijumskim okvirima. Velika prednost trakastih zavesa je što možete menjati individualne panele ukoliko postanu previše oštećeni.

Čišćenje zavesa je neophodno, jer se one nalaze na udaru svetlosti, što omogućava svim nečistoćama da izađu na videlo. Za svež izgled i prijatan osećaj u vašem domu, oslonite se na Tepih servis Beograd.

Kako samostalno oprati trakaste zavese

Da biste očistili trakaste zavese, možete upotrebiti nekoliko metoda, a sve zavisi od materijala i vaše preferencije.

Jedan jednostavan način je da redovno održavate zavese tako što ćete ih usisavati i obrisati vlažnom krpom.

Ako vam je potrebno temeljnije čišćenje, možete ručno prati zavese ili koristiti mašinu za pranje. Za ručno pranje, napunite kadu ili veliki sudoperu mlakom vodom i dodajte blagi deterdžent. Nežno mešajte zavese u vodi, posebno obraćajući pažnju na mrlje i prljave delove. Dobro isperite i osušite ih na vazduhu. Obavezno pratite uputstva za pranje preporučena od strane proizvođača kako biste izbegli oštećenja.

Ukoliko odlučite prati trakaste zavese u mašini za pranje veša, najbolje je staviti ih u vrećicu za pranje veša ili u jastučnicu kako biste ih zaštitili tokom ciklusa pranja. Koristite program za osetljive materijale i blagi deterdžent. Nakon završenog ciklusa, zavese okačite da se osuše ili koristite nisku temperaturu sušenja u mašini. Ponovo, proverite uputstva proizvođača kako biste obezbedili pravilan tretman.

Važno je napomenuti da sve zavese ne mogu podneti pranje u mašini, posebno one od delikatnih tkanina ili s ukrasima. U takvim slučajevima, najbolje je konsultovati profesionalnog čistača za savet i pomoć.

Uvek pročitajte etikete za održavanje i pratite preporučena uputstva za pranje specifična za vaše zavese.