Kako pravilno skladištiti tepihe

Saznajte kako da najbolje uskladištite svoje tepihe i sačuvate ih od moljaca, prljavštine i oštećenja dok su na privremenom „odmoru”.

Imati tepihe u domu je praktično i korisno iz više razloga, ali nekada ćete poželeti da ih odložite na neko vreme – zbog renoviranja, velikog spremanja, redizajna doma ili iz drugih razloga, na duži ili kraći vremenski period. Otkrijte metodu za pravilno skladištenje tepiha, i prethodno čišćenje, da ostanu jednako sveži i lepi kada ih ponovo odmotate!

Pažljivo ih operite i očistite

Ovo je veoma važan korak koji ne smete zanemariti, da vas ne bi sačekalo neprijatno iznenađenje kada budete ponovo želeli da ga prostrete i odmotate ga – a napolje ispadnu prašina, bubice i moljci.

Ako je neki deo tepiha zaprljan posebno ga očistite, kako ne bi privlačio razne kućne napasti. Tepih mora biti temeljno usisan, da bi se uklonila prašina, čestice ljudske i životinjske peruti, zalutala jajašca buba i tome slično. Radi dodatne sigurnosti, tepih iznesite napolje i dobro ga izlupajte, a zatim ga ostavite da odstoji na suncu i svežem vazduhu kako biste se dodatno otarasili bakterija (samo vodite računa da ne izbledi).

Sve ove korake možete preskočiti i odneti tepih na profesionalno čišćenjegde će ga u celosti očistiti i pripremiti za skladištenje.

Nanesite sredstva protiv štetočina

Kada ste detaljno očistili i usisali tepih, vreme je da ga zaštitite od negativnih faktora spolja.

Nanesite sredstvo protiv moljaca i nešto za odbijanje sličnih nezvanih gostiju, imajući u vidu kakav je materijal od kog je napravljen tepih, i da li će ga to možda na neki način oštetiti.

Uz tepih ćete obično dobiti uputstva za održavanje – pridržavajte ih se kako bi vam dugo trajao bez nepotrebnih oštećenja i habanja.

Upakujte tepih

Nikada ne sklapajte tepih!

Presavijanje tepiha na taj način može da napravi pukotine i ulegnuća koja je kasnije vrlo teško, ili čak nemoguće ispraviti ni na koji način, jer su dugo stajali u tom položaju.

Umesto toga, tepih treba pažljivo urolati, tako da strana koja ide na pod dođe spolja da bi vlakna bila zaštićena iznutra.

Kako urolati tepih

Tepih ćete najbolje urolati i spremiti za skladištenje na ovaj način:

  • započnite bez presavijanja ivica;
  • kada namotavate tepih, vodite računa da ivice ravnomerno naležu i da tepih namotavate jednako sa svih strana;
  • kada je ceo tepih urolan, dobro ga umotajte u pamučne čaršafe i zavežite ga čvrstim trakama;
  • radi dodatne zaštite, možete ga umotati u poliuretan kako biste dodatno zaštitili tepih od vlage i insekata; nemojte ga umotavati u plastične omotače, jer neće moći da „diše”.

Potražite odgovarajuće mesto za skladištenje

Za skladištenje tepiha treba tražiti suve, zamračene i hladnjikave prostorije. Izbegavajte dnevnu svetlost u prostoriji gde ste uskladištili tepih, a bilo bi dobro da je s vremena na vreme usisate i očistite.

Kako se ružan miris vlage ne bi uvukao u tepih, možda podrum nije najbolja ideja za skladištenje tepiha, a ni ostava sa hranom zbog mogućih vaši; stavite ga u dobro održavanu prostoriju, a da biste bili sigurni u blizinu stavite i upijač vlage.

Dodatni saveti

Ovo su još neki saveti kako da najbolje uskladištite tepih i kasnije ga odmotate čistog i sačuvanog:

  • na svakih nekoliko nedelja odmotajte tepih, istresite ga i usisajte kako biste se postarali da se ništa u njemu nije pojavilo;
  • tepih ne treba ostavljati na podu, već podignut na neki stočić, stolice ili drugu površinu, jer se u podu često skrivaju štetočine, koje će voleti da se zavuku između poda i tepiha;
  • ne treba stavljati ništa preko tepiha i na tepih kako se ne bi pokvario oblik;
  • kad god vam prostor to dozvoljava, namestite ga da stoji uspravno.

Čuvajte tepihe i ćilime po ovim pravilima, i dugo će krasiti vaš enterijer!

Ukoliko vam je neophodna usluga profesionalnog čišćenja tepiha, ne mučite se da tako veliki posao obavite sami i kontaktirajte nas, da se po povoljnim cenama otarasimo svih štetočina i prljavštine, jer je samo čist dom – zdrav dom!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *