Kako i koliko tepih utiče na astmatičare?

U našem novom tekstu, saznajte da li tepisi pogoršavaju simptome astme ili je u pitanju još jedna neproverena glasina. Rezultati istraživanja će vas možda iznenaditi!

U borbi sa raznim alergenima koji se mogu pojaviti u vašem domu, prvo nam pada na pamet uklanjanje tepiha, zbog njihove osobine zadržavanja prašine u sebi. Ipak, tepisi nisu neprijatelji astmatičara kao što možete na prvi pogled zaključiti: ima razloga i za, i protiv.

Taloženje alergena, vlage i prašine

Prva i osnovna stvar koju će nam svi preporučiti je da držimo tepihe podalje od astmatičara.

Tepisi i prostirke, naročito oni sa dugačkim i gustim vlaknima, predstavljaju rezervoare svih mogućih alergena koji izrazito smetaju astmatičarima: tu spadaju prašina, grinje, dlaka kućnih ljubimaca, polen i vlaga. Tepisi navodno naročito izazivaju smetnje u spavaćim sobama, gde kašalj ometa miran san i dodatno doprinosi padu imuniteta.

Ukoliko se tepih ne čisti redovno i temeljno, ove čestice se podižu u vazduh svakim korakom, a situacija je još teža za malu decu koja puze ili se igraju na podu. Čak i uz redovno usisavanje, alergeni će u maloj količini i dalje biti prisutni u tepihu – obični usisivači ih ne mogu potpuno odstraniti.

Manje alergena u vazduhu – zarobljeni su u tepihu!

Nakon nekolicine istraživanja, pojavili su se i argumenti koji ne idu u prilog tvrdnji da tepisi u domovima pogoršavaju simptome astme. Nekoliko različitih studija pokazalo je da stvari stoje upravo suprotno!

Naime, tepisi, prostirke i otirači koji hvataju grinje i prašinu zapravo mogu da pomognu, i objašnjenje je vrlo jednostavno: tepisi hvataju čestice alergena i drže ih zarobljene u svojim vlaknima, i tako ih drže podalje od nas. I dok hodamo po tepihu, malobrojne čestice koje uspevaju da se „izvuku” uglavnom ne mogu da se uzvinu do naših disajnih puteva.

Kada nema tepiha, dešava se suprotno: svi alergeni koje imamo u kući neprestano se kovitlaju u vazduhu i stalno ih udišemo, jer ne postoji ništa što bi ih zadržalo. Ovo je naročito problematično kod najfinijih, najsitnijih čestica – izazivaju iritaciju i kašalj astmatičarima, a jedva se vide u vazduhu.

Tako da slobodno možete zadržati svoje tepihe – u najgorem slučaju nemaju nikakav efekat na astrmatičare, a studije koje smo gore naveli pokazale su pozitivne rezultate kao što je smanjenje simptoma!

Ovde smo pisali o još nekim dobrim stvarima koje tepisi donose u vaš dom.

Specijalni, antibakterijski tepisi

Ukoliko vas brine nastanak i nakupljanje vlage i bakterija u tepisima, možete nabaviti tepihe od posebnih vlakana; sintetički tepisi su bolji od tepiha koji se prave od prirodnih materijala poput vune i pamuka, jer nisu gostoljubiva sredina. Birajte manje čupave prostirke i itisone.

Čišćenje tepiha je pola zdravlja

Za koje god tepihe da se opredelite, osnovna stvar je da oni uvek budu čisti!

U održavanju tepiha, pridržavajte se sledećeg:

  • pored uobičajenog usisavanja, redovno ih nosite na dubinsko čišćenje – barem jednom godišnje;
  • ne zaboravite da usisate i nameštaj i dušeke!
  • neka astmatičari izađu na sat vremena dok usisavate prostoriju ili istresate prostirke: prašina se podiže u vazduh i može izazvati napade kašlja i druge simptome;
  • nabavite usisivače sa HEPA filterima za ciljano uklanjanje alergena iz tepiha, madraca i jastuka; oni zadržavaju sve čestice u sebi, a izlazi samo čist vazduh, pa nećete podizati prašinu kao sa običnim usisivačima;
  • tretirajte ih sredstvima i preparatima koji sprečavaju nastanak bakterija i vlage, uz dodatni efekat u borbi protiv grinja.

Profesionalno čišćenje tepiha ukloniće i poslednji trag svih alergena koji se nalaze zarobljeni u njemu – vodite računa o svom i zdravlju svojih najbližih i zakazujte ga redovno.

Kontaktirajte nas i prepustite nam održavanje vaših tepiha i itisona, i uz savremenu tehnologiju – grinje i nečistoća nestaju!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *