tepihservis_pumpe za vodu

Evo koje pumpe za vodu se najčešće koriste u domaćinstvima i kako da odaberete pravu

Pumpe za vodu su neizostavni deo u mnogim domaćinstvima. Njihova namena je prilično široka. Koriste se za snabdevanje domaćinstva pijaćom vodom ili samo pojačanje pritiska u toku letnjih meseci kada su česte nestašice, za zalivanje bašti i voćnjaka, punjenje i pražnjenje bazena, za pražnjenje septičkih jama ili za ispumpavanje vode u slučaju poplava. Na žalost, upravo zbog toga što su poplave sve češće u našoj zemlji, mnogi kojima su objekti već bili poplavljeni iz predostrožnosti kupuju pumpe za vodu.

Vrste pumpi

Pumpe za vodu koje se najčešće koriste kod nas su hidrofori, motorne i potapajuće.

  • Hidrofori su specifične pumpe za vodu koje se koriste za pojačanje pritiska vode ili snabdevanje domaćinstva vodom iz bunara ili rezervoara. Oni se automatski uključuju kada padne pritisak vode iz vodovoda. Ono što je karakteristično za hidrofore je to što oni imaju ekspanzionu posudu koja se puni vodom i tada se isključuje pumpa. Hidrofori se mogu priključiti za velike rezervoare sa vodom odakle snabdevaju domaćinstvo u toku nestašice ili niskog pritiska.
  • Potapajuće pumpe za vodu imaju veoma široku primenu. Upravo se one koriste za ispumpavanje otpadnih voda u toku poplava, ali i za zalivanje voćnjaka i bašti. Da bi radile moraju biti stalno potopljene i imaju plovak koji automatski isključuje motor kada opadne nivo vode. Postoje dve vrste ovih pumpi, za čistu i prljavu vodu. One koje se koriste za prljavu vodu imaju u dnu pumpe seckalicu koja sav tvrdi materijal melje.
  • Motorne pumpe rade na benzin i one se koriste kada u blizini nema izvora električne energije. Mnogi poljoprivrednici upravo njih koriste za zalivanje svojih zasada.

Saveti za kupovinu pumpe za vodu

Kod kupovine pumpe za vodu bitno je da obratite pažnju na nekoliko stvari. Prvo, naravno, morate da odlučite za šta ćete je koristiti kako biste odabrali pravu vrstu. Drugo, razmislite o tome da li će Vam više odgovarati motorna ili električna pumpa.

Ukoliko planirate da pumpu koristite za ispumpavanje vode sa velikih dubina, a to su uglavnom bunari, onda morate da proverite dubinu povlačenja i visinu vodenog skoka kod pumpe.

Prilikom kupovine pumpe za vodu najvažnije je obratiti pažnju na kapacitet protoka vode. U suštini, na svim pumpama je naznačeno koliko litara vode mogu da ispumpaju u jednom minutu.

Trebalo bi naglasiti da uz pumpu ne dolazi i crevo koje odvodi vodu, tako da je to još jedna stavka za kupovinu. Obavezno je da uskladite prečnik creva sa pumpom kako ne biste uzalud bacili novac na previše široko ili usko crevo.

Uvek imajte na umu da se u svim prodavnicama možete konsultovati sa stručnim licima koja će Vam dati najbolju preporuku u skladu sa Vašim potrebama.

Kupovina hidrofora

Pre kupovine ove specifične pumpe za vodu morate da izračunate kolika Vam je okvirna potrošnja u domaćinstvu. Na osnovu potrošnje ćete znati koja zapremina boce Vam je potrebna, snagu motora i protok vode na sat.