dnevna soba-namestaj

Kako do moderno dizajniranih enterijera za život

Najnoviji trendovi u arhitekturi i dizajniranju životnih prostora nude jednu sasvim drugačiju perspektivu, koja pre svega, ima za cilj kreiranje udobnog, funkcionalnog i estetski privlačnog prostora. Dom je mesto gde provodimo najveći deo dana i važno je da u potpunosti bude organizovano u skladu sa našim potrebama i ličnim preferencijama. Savremeni dizajn svojim inovativnim rešenjima teži da unapredi kvalitet života onih koji borave u prostoru i da ga učini vizuelno interesantnim.

Ukoliko ste u fazi opremanja vašeg doma ili želite da mu unesete novu energiju i osvežite njegov izgled, koristite neke od prednosti savremenog dizajna i kreirajte udobno i moderno mesto za život.

Multifunkcionalni prostori

Multifunkcionalnost je jedna od najčešće korišćenih pojmova savremenog čoveka i može da se primeni u gotovo svim segmentima života. Tako su višenamenski prostori postali neizostavan deo modernog opremanja doma, a podrazumevaju pametno korišćenje prostora koji se prilagođava trenutnim potrebama ukućana. Na taj način u mogućnosti smo da koristimo jedan prostor na više načina, što je posebno važno kod objekata koji imaju malu kvadraturu. Danas su kancelarije postale deo domova, i spavaće sobe ili kuhinje se po potrebi transformišu u radne prostore. Modularan nameštaj i uklanjanje zidnih barijera jeste jedan od efikasnih načina za postizanje fleksibilnijeg životnog prostora koji se lako prilagođava njegovim korisnicima.

Priroda kao deo doma

Čini se da je čovekova potreba za prirodom postala izraženija u savremenom dobu, stoga je veći porast dizajnerskih rešenja koja su inspirisana elementima prirode. Materijali kao što su drvo, kamen i bambus postali su punopravni članovi modernih prostora današnjice, a prisustvo biljaka takođe jedan od načina da nadomestimo njeno pristustvo dok boravimo u zatvorenom prostoru. Zeleni zidovi od mahovine su veoma atraktivni i ne zahtevaju dodatno održavanje, a traju više godina i svakodnevno oplemenjuju vaš prostor. Takođe, jedan od proverenih načina za stvaranje prirodne atmosfere u domu jeste i obezbeđivanje dovoljne količine prirodne svetlosti. Prostrani klizni prozori odlično su rešenje za gotovo svaki kutak vašeg doma, a svojim atraktivnim dizajnom učiniće prostor modernijim i prozračnijim. Lako se upotrebljavaju i omogućavaju lakši pristup balkonima i terasama.

Praktičnost minimalizma

Minimalistički stil sastavni je deo savremenog dizajniranja enterijera, a zbog svojih mnogobrojnih prednosti, postao je izbor svih onih koji teže ka jednostavnosti, organizovanosti i praktičnosti. Osnovna odlika minimalizma jeste eliminisanje svih nepotrebnih komada nameštaja čime se omogućava prostoru da diše. Ujedno, veoma je efikasan jer štedi prostor i tako je pogodan za stanove manjih kvadratura. Ukoliko želite da postignete minimalistički efekat, onda je važno da se fokusirate ne geometrijske oblike, nizak nameštaj i što svedenije boje kako ništa ne bi odvlačilo pažnju i odudaralo od drugih elemenata uređenja. Ono što se ističe kao još jedna prednost ovog modernog stila jeste lako i jednostavno čišćenje prostora, što je posebno važno svakom savremenom i mladom čoveku.

Korišćenje ekoloških materijala

Trend koji je već dugi niz godina prisutan globalno, ali polako postaje realna opcija i u našem okruženju, jeste korišćenje recikliranih materijala. Ekološka održivost je aktuelna tema i način na koji mnogobrojne kompanije i industrije usmeravaju svoje funkcionisanje, pa je tako i građevinska industrija promenila fokus i okrenula se ka zelenijim rešenjima. To su moderni trendovi ukoliko vam je novogradnja fokus interesovanja. Materijali poput recikliranog drveta ili stakla postaju uobičajena praksa u izgradnji, čime u velikoj meri unapređujemo kvalitet naše životne sredine i smanjujemo ekološki otisak.

Integracija tehnologije

Razvoj tehnologije oblikuje gotovo sve aspekte našeg života – od toga kako komuniciramo, obavljamo radne zadatke i provodimo slobodno vreme, pa do toga kako organizujemo životni prostor u kome boravimo. Dizajneri enterijera vešto koriste sve prednosti tehnologije i stvaraju prostore koji su funkcionalni, pametni i u potpunosti prate potrebe savremenog čoveka. Sistemi za upravljanje uređajima sa bilo kog mesta pomoću pametnih telefona i aplikacija olakšavaju čovekovu svakodnevnicu i  sprečavaju rasipanje energije, a samim tim štede naš novac. Nameštaj sa ugrađenim visokokvalitetnim zvučnicima ili punjačima za uređaje omogućava korisnicima da uživaju u udobnosti svog doma i koriste sve prednosti tehnološkog napretka, ne stavljajući senku na estetski izgled.

Prateći razlličite društvene okolnosti , a fokusirajući se na potrebe modernog čoveka, savremeni dizajn prostora koristi sve raspoložive resurse i svojim korisnicima nudi inovativna i moderna rešenja. Primenom najnovijih trendova, značajno ćemo unaprediti estetski segment doma, stvarajući okruženje koje inspiriše i poboljšava kvalitet naše svakodnevnice.

zena-muskarac-zelenilo

Ključna oprema za uređenje vašeg dvorišta!

Uređenje dvorišta nije samo zadatak već i prilika za stvaranje prostora koji odražava vašu kreativnost i ljubav prema prirodi. Bez obzira na veličinu vašeg dvorišta, pravilna oprema može značajno olakšati proces i učiniti ga prijatnijim. Od osnovnih alata do specijalizovanih uređaja, svaka stavka ima svoju ulogu u osiguravanju da vaš vrt bude savršeno održavan i funkcionalan. Ključna oprema za uređenje dvorišta ne samo da pomaže u praktičnim aspektima baštovanstva već i doprinosi estetici i udobnosti vašeg spoljnog prostora, stvarajući oazu mira i lepote gde možete uživati sa porodicom i prijateljima.

Zbog čega su radne rukavice neophodne za uspešno baštovanstvo?

Kada je u pitanju baštovanstvo, radne rukavice su jedan od najvažnijih delova opreme koje možete imati. One ne samo da štite vaše ruke od oštrih ivica, trnja i drugih potencijalno opasnih elemenata u vrtu, već i poboljšavaju vašu efikasnost i udobnost tokom rada. Kvalitetne radne rukavice omogućavaju vam da se usredsredite na zadatak bez brige o povredama ili neprijatnostima, čineći ceo proces baštovanstva prijatnijim iskustvom.

Izbor pravih radnih rukavica zavisi od vrsta poslova koje obavljate u dvorištu. Za osnovne zadatke kao što su sadnja ili presađivanje, lagane rukavice od prozračnih materijala mogu biti savršen izbor, pružajući zaštitu uz maksimalnu pokretljivost i udobnost. Sa druge strane, za teže poslove poput obrezivanja grana, rukovanja kamenjem ili rad sa alatima, neophodne su robusnije rukavice koje nude dodatnu zaštitu i izdržljivost.

Pored funkcionalnosti, radne rukavice takođe mogu doprineti boljoj higijeni i zaštiti vaše kože. Rukovanje zemljom, đubrivom i biljnim materijalom može izazvati iritacije ili alergijske reakcije kod nekih ljudi. Nošenjem rukavica smanjujete direktan kontakt sa ovim materijalima, čime čuvate svoje ruke zdrave i čiste. Kvalitetne rukavice izrađene od materijala otpornog na vodu takođe mogu pomoći u održavanju suvoće ruku, čak i tokom vlažnih uslova rada.

Ukratko, radne rukavice su nezamenjiv alat za svakog baštovana. Bilo da ste profesionalac ili amater, ulaganje u par kvalitetnih rukavica može značajno poboljšati vaše iskustvo u vrtu, pružajući zaštitu, udobnost i bolju kontrolu nad svim poslovima koje obavljate. Sa pravim rukavicama, vaši dani u vrtu postaju bezbedniji i produktivniji, omogućavajući vam da se fokusirate na stvaranje i održavanje prelepog dvorišta.

Pripremite zemlju za sadnju uz pomoć alata za obradu tla

Pravilna priprema tla ključna je za zdrav rast biljaka i obilan prinos u vašem vrtu. Alati za obradu tla igraju vitalnu ulogu u ovom procesu, omogućavajući vam da pripremite zemlju tako da ona bude bogata hranljivim materijama, dobro drenirana i idealna za sadnju. Bez obzira da li se bavite malim vrtom ili velikim dvorištem, odabir pravih alata može značajno olakšati rad i poboljšati rezultate vašeg baštovanstva.

Jedan od osnovnih alata za obradu tla je motika, koja je savršena za okopavanje, prozračivanje tla i uklanjanje korova. Motike dolaze u različitim veličinama i oblicima, prilagođene različitim vrstama poslova. Na primer, široke motike su idealne za obradu velikih površina, dok su manje, oštrije motike odlične za precizniji rad oko biljaka i u uskim prostorima. Kvalitetna motika sa udobnom drškom može značajno smanjiti napor i omogućiti efikasniji rad.

Drugi ključni alat je lopata, koja se koristi za kopanje, prenošenje zemlje, sadnju i iskopavanje rupa za biljke. Lopate sa zakrivljenim ivicama omogućavaju lakše kopanje i premeštanje zemlje, dok ravne lopate pružaju bolju kontrolu pri izradi preciznih rupa i rovova. Važno je odabrati lopatu sa jakom, ergonomskom drškom kako biste smanjili napor na leđa i ruke tokom dugotrajnog rada.

Pored motike i lopate, grabulje su neophodan alat za ravnanje površine tla, uklanjanje kamenja i ostataka biljaka, kao i za prozračivanje i razbijanje grudvi zemlje. Grabulje sa čvrstim zupcima mogu pomoći u stvaranju ravnomernog i glatkog sloja tla spremnog za sadnju. Korišćenjem ovih osnovnih alata za obradu tla, možete osigurati da vaše biljke imaju idealne uslove za rast, što će rezultirati zdravim i bujnim vrtom.

Automatski sistemi za zalivanje za uštedu vremena i vode

Automatski sistemi za zalivanje predstavljaju revolucionarno rešenje za svakog baštovana koji želi da osigura optimalne uslove za rast biljaka uz minimalno ulaganje vremena i truda. Ovi sistemi pružaju konstantnu i ravnomernu hidrataciju, što je ključno za zdrav rast biljaka, a istovremeno pomažu u efikasnom korišćenju vode. Kroz automatizaciju procesa zalivanja, moguće je ostvariti značajne uštede vode, energije i rada, dok se istovremeno poboljšava ukupna produktivnost vrta.

Jedan od najpopularnijih sistema za automatsko zalivanje je kap po kap sistem, koji omogućava precizno isporučivanje vode direktno do korena biljaka. Ovaj sistem smanjuje isparavanje i oticanje vode, osiguravajući da biljke dobiju potrebnu količinu vlage bez gubitaka. Kap po kap sistemi su idealni za bašte, staklenike i balkone, jer omogućavaju ciljani pristup zalivanju različitih vrsta biljaka sa različitim potrebama za vodom.

Prskalice su još jedan važan element u automatskim sistemima za zalivanje, posebno korisne za travnjake i veće površine. Moderne prskalice mogu biti programirane za rad u određenim intervalima, što omogućava zalivanje tokom ranih jutarnjih ili kasnih večernjih sati kada je isparavanje najmanje. Ova funkcionalnost ne samo da optimizuje korišćenje vode, već i smanjuje stres na biljkama uzrokovan naglim promenama temperature.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

tepihservis_pumpe za vodu

Evo koje pumpe za vodu se najčešće koriste u domaćinstvima i kako da odaberete pravu

Pumpe za vodu su neizostavni deo u mnogim domaćinstvima. Njihova namena je prilično široka. Koriste se za snabdevanje domaćinstva pijaćom vodom ili samo pojačanje pritiska u toku letnjih meseci kada su česte nestašice, za zalivanje bašti i voćnjaka, punjenje i pražnjenje bazena, za pražnjenje septičkih jama ili za ispumpavanje vode u slučaju poplava. Na žalost, upravo zbog toga što su poplave sve češće u našoj zemlji, mnogi kojima su objekti već bili poplavljeni iz predostrožnosti kupuju pumpe za vodu.

Vrste pumpi

Pumpe za vodu koje se najčešće koriste kod nas su hidrofori, motorne i potapajuće.

 • Hidrofori su specifične pumpe za vodu koje se koriste za pojačanje pritiska vode ili snabdevanje domaćinstva vodom iz bunara ili rezervoara. Oni se automatski uključuju kada padne pritisak vode iz vodovoda. Ono što je karakteristično za hidrofore je to što oni imaju ekspanzionu posudu koja se puni vodom i tada se isključuje pumpa. Hidrofori se mogu priključiti za velike rezervoare sa vodom odakle snabdevaju domaćinstvo u toku nestašice ili niskog pritiska.
 • Potapajuće pumpe za vodu imaju veoma široku primenu. Upravo se one koriste za ispumpavanje otpadnih voda u toku poplava, ali i za zalivanje voćnjaka i bašti. Da bi radile moraju biti stalno potopljene i imaju plovak koji automatski isključuje motor kada opadne nivo vode. Postoje dve vrste ovih pumpi, za čistu i prljavu vodu. One koje se koriste za prljavu vodu imaju u dnu pumpe seckalicu koja sav tvrdi materijal melje.
 • Motorne pumpe rade na benzin i one se koriste kada u blizini nema izvora električne energije. Mnogi poljoprivrednici upravo njih koriste za zalivanje svojih zasada.

Saveti za kupovinu pumpe za vodu

Kod kupovine pumpe za vodu bitno je da obratite pažnju na nekoliko stvari. Prvo, naravno, morate da odlučite za šta ćete je koristiti kako biste odabrali pravu vrstu. Drugo, razmislite o tome da li će Vam više odgovarati motorna ili električna pumpa.

Ukoliko planirate da pumpu koristite za ispumpavanje vode sa velikih dubina, a to su uglavnom bunari, onda morate da proverite dubinu povlačenja i visinu vodenog skoka kod pumpe.

Prilikom kupovine pumpe za vodu najvažnije je obratiti pažnju na kapacitet protoka vode. U suštini, na svim pumpama je naznačeno koliko litara vode mogu da ispumpaju u jednom minutu.

Trebalo bi naglasiti da uz pumpu ne dolazi i crevo koje odvodi vodu, tako da je to još jedna stavka za kupovinu. Obavezno je da uskladite prečnik creva sa pumpom kako ne biste uzalud bacili novac na previše široko ili usko crevo.

Uvek imajte na umu da se u svim prodavnicama možete konsultovati sa stručnim licima koja će Vam dati najbolju preporuku u skladu sa Vašim potrebama.

Kupovina hidrofora

Pre kupovine ove specifične pumpe za vodu morate da izračunate kolika Vam je okvirna potrošnja u domaćinstvu. Na osnovu potrošnje ćete znati koja zapremina boce Vam je potrebna, snagu motora i protok vode na sat.

tepih-servis_uredjenje doma

Tehnološki trikovi za savremeno uređenje doma

Jeste li ikada gledali naučno-fantastične filmove i pomislili kako bi bilo neverovatno živeti u svetu gde je tehnologija ne samo napredna već i uključena u svakodnevni život? Zamislite da ste pritiskom na dugme u mogućnosti kreirati savršen ambijent u svom domu, gde su komfor, bezbednost i praktičnost podignuti na sasvim novi nivo. U svetu u kojem tehnologija rapidno napreduje, takav futuristički koncept uređenja stana ili kuće nije samo plod mašte. On je postao realnost dostupna svima koji su voljni istražiti kako moderna tehnologija može obogatiti njihov prostor i unaprediti njihov način života. Ovaj članak je vodič za svakog avanturistu duha koji je spreman zakoračiti u budućnost, a da pritom ne napusti udobnost svog doma.

Odabirom bosch veš mašine dobićete ne samo čistu, već i pametnu garderobu

Danas je moguće posedovati mašinu za pranje veša koja nije samo efikasna u čišćenju vaše garderobe, već je i pametno usklađena sa ostalim elementima vašeg života. Moderna tehnologija omogućava njeno povezivanje sa pametnim telefonom, omogućujući vam da kontrolišete cikluse pranja, vremenske intervale i čak dobijate obaveštenja kada je veš spreman za sušenje ili peglanje. Upravo takve su bosch veš mašine.

Kada odaberete ovakav model mašine, razmislite o opcijama koje vam najviše odgovaraju. Da li želite pametnu belu tehniku koja može da se programira tako da se pranje završi baš kada stignete kući s posla? Ili mašinu koja ima senzore za detekciju količine veša i automatski prilagodi količinu vode i trajanje ciklusa, štedeći tako energiju i resurse? Na vama je u širokoj paleti pametne bele tehnike napravite pravi izbor.

Osvetlite sebe i svoj dom: Pametna osvetljenja koja menjaju raspoloženje

Pametna osvetljenja danas predstavljaju pravu umetnost koja vam omogućava da krojite atmosferu svog doma kako vam najviše odgovara. Zamislite scenario u kojem ulazite u dnevni boravak, a svetla se automatski pale ili gase u zavisnosti od vašeg raspoloženja.

Pametne sijalice danas dolaze sa nizom funkcija. Možete ih kontrolisati putem aplikacija na telefonu ili čak sinhronizovati sa muzikom koju slušate. Naprednije opcije uključuju senzore koji mogu automatski prilagoditi nivo osvetljenja u zavisnosti od prirodnog svetla koje ulazi u prostoriju.

Neki sistemi osvetljenja čak omogućavaju da podesite “scenarije osvetljenja” koji su idealni za različite aktivnosti: čitanje, gledanje filma, ili romantičnu večeru. S jednostavnim dodirom na ekran, ili jednostavnim glasovnim nalogom, transformisaćete svoj prostor i postaviti željenu atmosferu.

Igrajte na velikom ekranu: Home theater sistemi koji će vas oduševiti

Ako ste ljubitelj filma ili strastveni gamer, pravi home theater sistem može preobraziti vašu zabavu u iskustvo koje je ravno poseti bioskopu. Od visokokvalitetnih projektora i platana, do naprednih zvučnih sistema, mogućnosti su skoro neograničene.

Za filmske entuzijaste, 4K rezolucija i HDR (High Dynamic Range) omogućavaju kristalno čistu sliku sa dubokim, bogatim bojama. Dolby Atmos ili drugi surround zvučni sistemi mogu vam omogućiti da se osetite kao da ste deo akcije na ekranu. Prikazivanje filma nikad nije bilo ovako interaktivno i uzbudljivo.

Za ljubitelje video igara, brzi odziv i mogućnost povezivanja sa različitim konzolama mogu napraviti razliku između virtuelnog trijumfa i poraza. Visokokvalitetni zvučnici i subwooferi će dodatno pojačati adrenalinsku atmosferu igre.

Naravno, izbor pravog home theater sistema zahteva podrazumeva da vodite računa o veličini prostora i akustici. Ali, jednom kada sve postavite, vaša dnevna soba, ili čak posebna soba za home theater, postaće centar zabave i uživanja za celu porodicu i prijatelje.

dubinsko-pranje-namestaja

Šta je potrebno da znate kada je u pitanju dubinsko čišćenje nameštaja

Dubinsko čišćenje nameštaja se odnosi na temeljni proces čišćenja koji prevazilazi redovno čišćenje površine.

Uključuje uklanjanje prljavštine, prašine, mrlja i alergena koji se nalaze duboko u vlaknima, tkanini i pukotinama nameštaja.

Dok redovno čišćenje uklanja prljavštinu sa površine, dubinsko čišćenje nameštaja cilja na skrivenu prljavštinu koja se akumulira tokom vremena.

Prednosti dubinskog pranja nameštaja

Postoje nekoliko prednosti zbog kojih je dobro uraditi dubinsko pranje, a to su:

 • Prolongiranje životnog veka nameštaja:

Redovno dubinsko pranje nameštaja može pomoći u produženju životnog veka nameštaja, čime se sprečava propadanje materijala i samim tim održava njihov izgled.

 • Uklanjanje mrlja i neugodnih mirisa:

Dubinsko pranje nameštaja uklanja mrlje od hrane, pića, kućnih ljubimaca i druge nečistoće, kao i neugodne mirise koji su se usadili u tkaninu.

 • Uklanjanje alergena:

Dubinsko čišćenje nameštaja pomaže u uklanjanju alergena, poput prašine, grinje, polena, dlaka kućnih ljubimaca i drugih čestica koje mogu prouzrokovati alergijske reakcije kod dece i odraslih.

 • Poboljšanje kvaliteta vazduha:

Uklanjanjem prašine, alergena i drugih zagađivača, dubinsko pranje nameštaja poboljšava kvalitetu vazduha u prostoru i čini ga zdravijim za boravak.

 • Postizanje boljih estetskih rezultata:

Dubinsko pranje nameštaja poboljšava izgled i boju tkanina, čime se vraća sjaj i svežina nameštaja.

Proces dubinskog pranja nameštaja?

Korak po korak proces za dubinsko čišćenje nameštaja varira u zavisnosti od materijala, ali generalno uključuje sledeće:

 • Inspekcija:

Treba pregledi nameštaj da li ima bilo kakva oštećenja, mrlje ili područja koja zahtevaju posebnu pažnju.

 • Usisavanje:

Koristite usisivač sa dodatkom koji je namenjen za usisavanje nameštaja, kako  biste uklonili površinsku prašinu i ostatke. Ovaj korak pomaže u uklanjanju prljavštine ili prašine koja se može nalaziti na nameštaju.

 • Rastvori kao tretman:

Nanesite odgovarajući rastvor za obradu na sve mrlje ili jako zaprljana mesta. Ovaj korak pomaže da se omekša i podigne svaku prljavštinu ili mrlje koje mogu biti ugrađene u tkaninu ili materijal nameštaja.

 • Čišćenje:

Koristite odgovarajući rastvor za čišćenje i metod za određeni materijal nameštaja. Na primer, koristite parni čistač za tapaciranje ili čistač drveta za drveni nameštaj. Ravnomerno nanesite sredstvo za čišćenje na površinu nameštaja i obradite ga četkom ili krpom.

 • Ekstrakcija:

Ako je primenljivo, uklonite rastvor za čišćenje i prljavštinu pomoću profesionalne mašine za ekstrakciju ili mokro-suvog usisivača. Ovaj korak pomaže u uklanjanju preostale prljavštine ili rastvora kada se radi dubinsko čišćenje nameštaja.

 • Sušenje:

Ostavite nameštaj da se potpuno osuši na vazduhu pre nego što ga ponovo upotrebite. Ovaj korak je važan da biste sprečili pojavu buđi ili plesni na nameštaju.

Važno je pratiti uputstva proizvođača za čišćenje materijala za nameštaj i testirati rastvor za čišćenje na malom, neupadljivom delu nameštaja pre nego što nastavite sa dubinskim čišćenjem.

Ovo pomaže da se osigura da rastvor za čišćenje ne izazove nikakva oštećenja ili promenu boje nameštaja. Prateći ove korake, možete dubinski očistiti svoj nameštaj i vratiti ga u prvobitno stanje.

Koliko često treba dubinski čistiti nameštaj?

Učestalost čišćenja zavisi od upotrebe i količine prljavštine i ulja koji dolaze u kontakt sa presvlakama.

Preporučuje se čišćenje presvlake svakih 12 do 24 meseca.

Međutim, ako u kući ima kućnih ljubimaca ili ljudi sa alergijama, možda će biti potrebno češće dubinski čistiti nameštaj.

Dubinsko pranje nameštaja treba da se obavlja najmanje jednom ili dva puta godišnje, ili češće ako je potrebno zbog prosipanja, mrlja ili teške upotrebe.

Da li je dubinsko čišćenje bezbedno za sve vrste nameštaja?

Bezbednost dubinskog čišćenja nameštaja zavisi od vrste nameštaja.

Dubinsko čišćenje je generalno bezbedno za većinu tipova nameštaja kada se izvrši pravilno i kada se koristi odgovarajuća hemija za dubinsko pranje nameštaja i metode za čišćenje. Međutim, uvek konsultujte uputstva proizvođača nameštaja i testirajte malu površinu pre nego što počnete sa pranjem.

Zaključak

Dubinsko čišćenje nameštaja je od vitalnog značaja za održavanje izgleda i dugovečnosti vaše investicije.

perač pod pritiskom

Koristite perač pod pritiskom za besprekorno čišćenje

Nova tehnologija donela je veliki broj funkcionalnih uređaja, koji su korisni u svakodnevnom životu. Oni olakšavaju rad i život i doprinose prijatnom, lakom i bezbednom funkcionisanju. Rad sa nekim mašinama može predstavljati pravu igru i rasterećenje.

Redovno održavate higijenu svojih domova, dvorišta, čistite i perete nameštaj, automobile i sve stvari koje koristite. Nekada ulažete i previše truda, kako bi sve zablistalo.

To više ne mora da bude tako. Čišćenje može biti zanimljivo, a ne zamorno i dosadno, ukoliko koristite perače pod pritiskom. Ove mašine će besprekorno očistiti sve ono što ste nameravali ili niste uspeli da očistite ni posle višečasovnog, mukotrpnog ribanja. Olakšaće vam mnoge poslove u kući ili oko nje, zavisno od površine koju čistite.

Korišćenjem perača pod pritiskom, uklonićete i najtvrdokornije naslage sa svojih staza u dvorištu, terasa, fasada ili bilo kojih drugih površina. Samo je potrebno da stavite odgovarajući priključak i ova mašina će praktično uraditi posao umesto vas.

Princip rada perača pod pritiskom

Perač pod pritiskom radi po principu što manjeg utroška vode za što bolji rezultat čišćenja. Kako je to uopšte moguće? Evo malog objašnjenja!

Spajanjem ove mašine sa česmom, voda iz česme se ubrzava uz pomoć kompresora i mlaznica na peraču. Odatle se ispušta manja količina vode pod velikim pritiskom, koji omogućava podizanje prljavih naslaga sa površine. Ovakvo čišćenje ima veći učinak, nego kada se koristi voda iz baštenskog creva. Ukoliko samo osvežavate dvorište vodom iz baštenskog creva, potrošićete veću količinu vode od one koja je potrebna za temeljno čišćenje pomoću perača.

Ukoliko se koristi samo čista voda, perači pod pritiskom imaju dobar efekat u čišćenju. Međutim, ima i onih perača u koje se mogu dodati razna sredstva za čišćenje. Pored toga, neki perači imaju opcije za grejanje vode i podešavanje njene temperature. Tada je čišćenje još delotvornije i temeljnije.

Pravac vode na peračima možete podešavati uz pomoć mlaznica. Na taj način možete prilagoditi ove mašine za čišćenje različitih površina. Možete podesiti mlaznice na ravan mlaz ili puni, tačkasti mlaz vode.

Rotirajući tačkasti mlaz ima najveći efekat čišćenja, ali može biti opasan, ako se njime nepravilno rukuje. Zbog toga je važno namestiti bezbedni i odgovarajući pritisak vode, u skladu sa površinom koja se pere. Snažnim, rotirajućim mlazevima, može se otkloniti prljavština sa betona, pločica i drugih neosetljivih površina. Ako se dodaju neki nastavci za čišćenje, ovim mlazom se mogu čistiti i drvene, šljunkovite i staklene površine.

Ako se peru pod visokim pritiskom, neki materijali mogu da se oštete. Tako možete pocepati neke prekrivače, cerade, tekstilne površine, oljuštiti slojeve drveta ili maltera, oštetiti boju na nekim površinama i slično.

Zbog toga je najbezbednije da prvo testirate perač pod pritiskom na nekoj izdržljivijoj površini. Koristite nizak pritisak i ravan mlaz vode, a mlaznicu držite na većem rastojanju od površine koju perete.

Bitno je da zaštitite i sebe kada čistite neke površine peračima pod pritiskom. Znajte da i sa betona i drugih izdržljviih površina, oštar mlaz vode može da izbije kamenčić ili neki drugi element. Zbog toga, obujte zatvorenu obuću, obucite duge rukave i nogavice i nosite zaštitne naočare i čepiće za uši.

Vodite računa da ste na bezbednoj udaljenosti od električnih uređaja i ne usmeravajte mlaznice prema ljudima i životinjama. Ukoliko ove mašine budete pravilno upotrebljavali, biće vam odlično rešenje za brzo, lako i temeljno čišćenje raznih površina.

Manje poznate zanimljivosti o tepisima koje možda niste znali

Tepisi su nezamenljivi elementi u dekoraciji svačijeg doma i služe ulepšavanju prostora, grejanju doma i skupljanju prašine. Tepih je nastao u Iranu, nekadašnjoj Persiji, i predstavljao je orijentalno arabeskno umetničko delo, koje danas poznajemo pod nazivom persijski tepih.

Svačiji dom dobija na toplini i udobnosti kada ima tepihe. Iako se pre kupovine dobro raspitate o materijalu i održavanju, sigurno postoji nešto što niste znali o tepisima. Pogledajte šta izdvajamo kao manje poznate zanimljivosti o tepisima koje možda niste znali.

Tradicija i legenda orijentalnog tepiha

Tepisi nam dolaze sa Istoka, tačnije, iz zemlja kao što su današnje Turska, Iran, Kina, Indija, gde se i danas prave najkvalitetniji tepisi koji ukrašavaju domove širom sveta. Prvi dokument koji svedoči o postojanju tepiha, potiče iz sedmog veka nove ere, a nalazi se u tekstovima kineskog putopisca Huan Tsang-a.

Najstariji tepih na svetu koji je nastao pre više od dve hiljade godina, zove se ‘’Pazirik’’ (Pazyryk), a pronađen je 1948. godine u okolini Kazahstana, nakon čega je premešten u muzej Ermitaž u Sankt Peterburgu. Predstavlja kombinaciju muslimanskih i budističkih simbola, a satkan je od kamilje dlake. Na tepihu se može videti zlatno drveće, koje simboliše večni život.

Dalekoistočna legenda o tepisima kaže kako na ivici svakog tepiha, nakon tkanja, mora da postoji jedna namerna greška. U toj namerno napravljenoj nesavršenosti oni vide prostor kroz koji duh ulazi u tepih i iz njega izlazi. Ispričane su i mnoge zanimljive priče o magičnim tepisima, koje su našle svoje značajno mesto u fikciji, kao što je Aladin, koji putuje na svom letećem tepihu.

Najveći tepih na svetu – turistička atrakcija koja privlači pažnju

Najveći ručno rađen tepih na svetu se nalazi u džamiji Sheikh Zayed u Abu Dabiju, površine 5.627 m2, na kojem je radilo preko 1.000 umetnika. Ovaj vuneni tepih, dugačak je 133 metra a širok 48 metara, dizajnirao je iranski umetnik Ali Khaliqi.

U Iranu, najvećem svetskom proizvođaču i izvozniku ručno raženih tepiha, najveći tepih na svetu tkao se 18 meseci, a težak je 48 tona.

Ovo dragoceno umetničko delo, sa najlepšim orijentalnim ukrasima se kopira u manjim primercima, te se stoga mogu kupiti i jeftini tepisi, koji liče na najveći na svetu.

Tepisi uzročnici alergija – neophodno redovno pranje tepiha

Od svih nameštaja u kući, tepih najviše skuplja prašinu, te je najpogodnije mesto za razmnožavanje bakterija. Iako se golim okom ne vidi, vaš tepih je sigurno pun prljavštine koja se mora redovno uklanjati i zato je neophodno redovno pranje tepiha.

Bakterije, kao što su salmonela i one koje izazivaju poznati stomačni norovirus, mogu da se nastane u vašem tepihu i pređu i na hranu. Prljav tepih je opasan i po tome što može doprineti razvoju astme, ekcema i alergijski rinitis. Zato je neophodno da vaš tepih servis detaljno i profesionalno opere.

Kada se usisivač prvi put pojavio na tržištu, u početku se nije lako prodavao kao danas. Ljudi nisu mogli da poveruju da se toliko prljavštine nalazi u njihovim tepisima, kao i u celoj kući. Mikrobiolozi tvrde da se u tepihu nalazi ogroman broj bacila, čak više nego u kantama za đubre i sunđeru za pranje posuđa.

Crveni tepih – vodi poreklo iz Grčke

Kada se održavaju poznate svečanosti ili manifestacije, kao što su dodela nagrada, od kojih je najpoznatiji Oskar, mali ekrani su preplavljeni crvenim tepisima. Ne zna se tačan datum kada se u istoriji tepiha pojavio baš crveni tepih, ali se prvi put pominje u Eshilovoj drami Agamemnon.

Žena Agamemnona, slavnog kralja Mikene i jednog od najvećih grčkih junaka, dočekuje svog muža nakon Trojanskog rata ispred njihovog doma i prostire crveni tepih po kojem bi trebalo da korača. Agamemnom odbija da hoda po njemu, smatrajući da je on namenjen samo bogovima, koji su pomogli Grcima da pobede u ratu.

Priča o nastanku Bisernog tepih staze iz Indije

U gradu Barodu, u periodu između 1860. i 1865. godine, napravljen je tepih od svile i jelenje kože. Ukrašen prirodnim biserima iz Basra, grada u Iraku, i presvučem perlama iz Engleske, jedan je od najskupljih u istoriji.

Umetnik koji ga je istkao, želeo je da ovo remek-delo bude dostojno grobnice proroka Muhameda. Tepih je 2009. godine u Dohi prodat za pet miliona dolara na aukciji, koju je organizovala kompanija Sotbis.

Legenda dijamantskog tepiha kralja Balaša

Legenda o nastanku dijamatskog tepeha kralja Balaša, usko je vezana za nastanak persijskog tepiha. Kralj Balaš je imao ulogu čuvara ogromnog dijamanta koji je ukraden. Prema legendi, dijamant je rasparčan na komadiće kada je pao na kamenu površinu.

Kralj nije nameravao da napusti ovo mesto i ostavi sve dijamante. Njegovi podanici su uspeli da ga nagovore da se vrati i napravili mu ogroman svileni tepih sa šarama poput ‘’dijamantskog tepiha’’. Persijski tepih možda nema magične moći, ali svojim dezenom i lepotom navodi na pomisao o magiji koja je utkana u njega.

Predstavili smo vam neke od zanimljivosti o tepisima i nadamo se da su vam bile interesante. Verujemo da ste kroz tepih upoznali malo bolje ovaj šarenoliki svet tepiha koji ima dugu tradiciju.

Danas postoje razne vrste tepiha, različitog porekla, materijala, tekstura, boja i veličina, kao i različitih cena koje se kreću i do nekoliko miliona dolara. Ipak, lepi i jeftini tepisi dostupni su svima, pa tako možete nabaviti belgijski tepih i persijski tepih po pristupačnim cenama.

Kako očistiti vuneni tepih?

Saznajte kako se održava i čisti vuneni tepih uz pomoć ovih saveta i trikova, da vam dugo traje i krasi dom!

Dobar vuneni tepih je odlična investicija za vašu kuću ili stan: teško gori, hipoalergenski je, filtrira kućne nečistoće, prirodan i zdrav za okolinu. Kako bi što duže trajali i ostali lepi i zdravi za okruženje, treba ih pravilno održavati, čistiti i negovati. Otkrivamo vam nekoliko saveta za samostalno održavanje vunenih tepiha.

Redovno održavanje: usisavanje i istresanje

Svakodnevna briga o vunenom tepihu počinje od trenutka kada ga postavite, i treba da bude redovna kako bi dom ostao čist.

Koliko često usisavati?

Vuneni tepih usisavajte svakoga dana – bez brige, ne zauvek, nego samo u prvoj nedelji nakon što ga postavite! Tako ćete ukloniti prašinu i sitna vlakna koja su ostala u njemu od stajanja u skladištu, a nakon što ga rasprostrete.

Usisavanje bar jednom nedeljno je svakako poželjno, pa i u slučaju da imate vuneni tepih, a ukoliko je u pitanju prometan deo sobe ili doma gde hodate obuveni, usisavajte češće – dva ili tri puta nedeljno.

Trebalo bi da usisavate češće i ako imate malu decu, naročito ako u stanu borave kućni ljubimci.

Kako usisati vuneni tepih?

Vuneni tepih ćete najbolje usisati uz pomoć usisivača koji ima snažan usisni mehanizam, a na cev zakačenu stopu sa nešto dužim, mekim četkicama. Redovno čistite stopu usisivača od dlaka i vlakana kako ne bi ometala usisavanje.

Pređite nekoliko puta preko istih mesta kako biste se osigurali da je sva prljavština završila u cevi!

Istresanje tepiha od vune

Tepih povremeno treba izneti na svež vazduh i sunce, kako biste ubili deo bakterija i grinje koje žive u njemu. Tom prilikom ga treba i dobro istresti, odnosno izlupati, kako bi izašla prašina koju niste uspeli da usisate.

Tepihe nikada ne udarajte s lica, već s naličja, a u našem blogu možete pročitati i kako da izbegnete cepanje tepiha tokom trešenja.

Kako ukloniti fleke s tepiha

Normalna svakodnevica podrazumeva zabavu, jelo, aktivan život – a samim tim i fleke. Treba voditi računa o tome da se vaš tepih ne isfleka, ali ne morate da ga tretirate kao muzejski eksponat, jer se većina svakodnevnih fleka može sasvim lepo ukloniti.

Pre nego što upotrebite bilo kakav preparat za čišćenje, proverite na etiketi vašeg tepiha da li ga smete koristiti, i nikada ne trljajte mokar vuneni tepih! Sve mokre fleke za početak utapkajte toalet – papirom ili ubrusima kako biste upili vlagu.

Uklanjanje voska s tepiha

Preko voska koji je nakapao po tepihu postavite stari peškir ili upijajući papir i prelazite toplom (ne pretoplom da ne biste izgoreli tepih) peglom; vosak će razmekšati i zalepiti se za papir ili peškir. Sitne ostatke pažljivo sastružite kada se osuše.

Fleke od crvenog vina

Upijte što više vina možete s tepiha; nakon toga, napravite smešu od kašike blagog deterdženta, kašike belog sirćeta i dve čaše tople vode, umočite u to krpu ili sunđer, i tapkanjem uklanjajte fleku. Na kraju tapkajte sunđerom sa hladnom vodom i osušite ubrusom. Ako ne upali, probajte da umesto sirćeta dodate dve kašike hidrogen peroksida.

Ovo bi trebalo da bude efikasno i za fleke od alkoholnih pića drugih vrsta, kao i kafe.

Fleke od mastila, hemijskih olovki, flomastera

Pre svega razblažite fleke medicinskim alkoholom, tapkanjem umočene krpice ili sunđera; zatim uklonite ostatke uz pomoć sredstva od kašike deterdženta za vunu, kašike belog sirćeta i litra tople vode.

Godišnje čišćenje i uklanjanje težih zaprljanja

Vuneni tepih jednom godišnje treba odneti na profesionalni servis, kako bi se uklonila „zarobljena” prljavština koja se ne vidi golim okom, a sitna oštećenja popravila. Takođe, postoje teža zaprnjanja i jake fleke koje ne mogu da se uklone tek tako – umesto da sami pokušavate da ih uklonite i slučajno oštetite tepih, budite bezbrižni i prepustite sve profesionalcima sa posebnim sredstvima i tehnologijom napravljenom posebno za održavanje vunenih tepiha.

Doprinesite dobroj kućnoj higijeni i sjajnom enterijeru uz negovane vunene tepihe, i uživajte u svim benefitima koje oni pružaju!

Minimalistički tepisi koji će upotpuniti Vaš enterijer

Minimalističko uređenje doma počelo je da zanima ljude već sa početkom i razvojem industrije, ali svoj puni zamah doživelo je početkom 20. veka. Jednostavan, minimalistički izgled je danas veoma cenjen i prepoznat kao jedan od vodećih načela sofisticiranosti i bogatstva.

Vrhunac minimalizma ogleda se u njegovom izuzetno kvalitetnom, a ujedno i praktičnom dojmu, da u svom domu zadržite samo ono što zaista treba. Ovo se posle odabira simetričnog nameštaja najpre odnosi na podove – koji ipak treba da dominiraju prostorom.

Iako nije uobičajeno da se u dom unose tepisi koji su minimalno ukrašeni, jednostavan tepih, monohromatski ili tepih sa minimalnim šarama može naročito prijatno da naglasi sve ostale komade nameštaja ili da da vašem domu onaj moderni ili elegantni izgled.

Minimalistički tepih – lagani kontrast boje i teksture

Prvo pravilo svakog dobrog dizajniranja enterijera je da u sobu treba uneti detalje u nekoj eksplicitnijoj boji. Koristeći kontrast koji pruža taj mali detalj, dodatno se naglašava jednostavno dizajniran nameštaj. Stoga, kako biste postigli minimalistički dizajniran dom, birajući nameštaj treba se prvenstveno voditi čistim linijama komada.

Uz tako odabran nameštaj, odličan način da se zaokruži minimalistički izgled prostorije je unošenje nečeg što ima grublju teksturu, tj. nečega što “odskače”. Takve detalje u nekoj življoj boji potražite u jastucima, ramovima za slike ali i na šarama tepiha. Naravno, vodeći računa da su prelazi na tepisima neagresivni.

Ako želite tepih sa resama, posegnite za onim koji je u nekoj neutralnoj boji. Njemu bi trebalo da bude pridodat detalj u nekoj življoj boji, najpre linijski. Obično su ta mesta drugačija i na dodir – grublja su i ravnija u odnosu na ostatak.

Boja utiče na minimalističko raspoloženje

Boje igraju veliku ulogu u stvaranju minimalističkog doživljaja prostora, ali minimalistički umovi nisu komplikovani. Ako je već nameštaj jednostavnih linija i neutralnih boja onda ne bi trebalo da komplikujete ni sa tepisima, jer mozak odlično reaguje na simetriju, što je od koristi minimalističkom duhu i za balans celog prostora.

Ako ne želite potpuno jednobojni tepih, potrudite se da zadržite jednostavan pristup bojama, i odaberite tepih sa malo šara. Što znači – svetlo, i jednostavno, sa ponekim detaljem u jarkoj boji. Neutralne boje omogućavaju otvoreniji i prozračniji dom. To svakako zvuči kao dom koji će vam podići raspoloženje, i neće gušiti atmosferu nepotrebnim kontrastima i detaljima.

Jednobojni tepisi su obično ručno tkani i prirodni

Ručno tkani tepisi, sa sitnim čvorovima su najbolji način da se na suptilan način postigne elegantan izgled prostorije. Iz tog razloga, u potrazi za minimalističkm tepisima, naići ćete mahom na tkane tepihe, u berberskom stilu.

Berberski tepisi su pogodni kao minimalistička podna obloga i česti su u velikim, komercijalnim prostorima ili rezidencijama. Pogodnost tkanih tepiha je što je njihova površina minimalno neravna, a usko tkanje čvorova stvara površinu koja je kompatibilna uz čiste linije jednostavnog nameštaja.

Kada je površina ravna, lako je eksperimentisati sa bojama i teksturama, ali upamtite da minimalizam nije isključivo pomeranje i sklanjanje nameštaja, već organizacija prostora,  nameštaja u njemu i boja – koje bi dale taj utisak minimalizma.

Prirodna vlakna su idealna za minimalistički tepih

Ukoliko ste voljni da izađete iz zone komfora, i vaše tkane berberske tepihe želite da zamenite nečim što “vrišti” minimalistički karakter, odličan izbor su tepisi izrađeni od sisala, jute, vlakana sa kokosove ljuske ili morske trave.

Ljudi koji izrađuju tepihe od ovih materijala, najčešće imaju tendenciju da ih ostavljaju u njihovim prirodnim bojama, što su neutralne, skoro zlatne nijanse. Neutralni tepih sa minimalnim šarama neće skretati pažnju posetilaca ili narušavati jednostavnost prostorije. Time samim sastavom tepiha postižete onaj jednostavan, stilozovan, a opet, na prvi pogled, skup dekor.

Tepisi napravljeni od prirodnih, manje obrađenih vlakana obično imaju šare laganih poteza ili isprelamane linije, koje odlično imitiraju sirovost prirode i odlično se uklapaju u minimalistišku estetiku gde sve treba da bude svedeno, prozračno i deluje prostrano.

Osim toga, prirodni materijali poput ovih su veoma ekonomični i ekološki održivi. Veoma su otporni na vlagu, prljavštinu i habanje pa će trajati mnogo duže negoli običan tepih, a vi ćete zadovoljiti  potrebu za minimalizmom u svom domu pomoću jednostavnih pomoćnika kao što su jednobojni tepisi.

Neutralne, pojednostavljene boje u prostorijama dozvoljavaju našem mozgu da gleda na sobu u celini, bez toga da nam oči skaču sa jedne jarke boje na drugu.

Minimalistički enterijer kao ogledalo karaktera

Ako odlučite da uredite svoj dom u minimalistiškom duhu, imajte na umu prvenstveno svoj karakter. Ako ste neko ko će uskoro promeniti mišljenje o dopadljivoj jendostavnosti, onda nemojte ulagati u elemente minimalne estetike kao što su jednobojni tepisi ili menjati raspored po kući shodno tome.

Današnje poimanje sofisticiranosti duha pomoću minimalističkog uređenja ipak je poteklo od želje za poboljšanjem kvaliteta života radničke klase tokom industrijskog zamaha, kada su se “štancovali” istovetni, tada jeftini, komadi nameštaja sa minimalnim detaljima.

Ako ste zaključili da jeste minimalista, i da želite da živite u domu koji vas neće opterećivati bespotrebnim detaljima, u kom će se svetlost nesmetano širiti – onda samo napred. Ali, pored odabira nameštaja jednostavnih linija, potrudite se da ne zapostavite podove, pritom pazeći na propisane karakteristike jednog tepiha, koji bi trebalo da posluži u svrhe minimalističkog uređenja.

Kako prepoznati pravi turski tepih?

Turski tepisi u velikoj meri predstavljaju i deo našeg kulturnog nasleđa, budući da je naša zemlja bila jako dugo pod turskom vlašću, što je samim tim i uticalo da dosta turske tradicije postane deo naše, i da se veliki deo narodnih zanata inkorporira i izmeša sa našim.

Stoga nije ni čudno što volimo da posedujemo turske tepihe kao dekoraciju u kući, jer na neki način oni i jesu deo naše kulture.

Turski tepisi su poznati još i kao anatolijski, i vode poreklo iz 13. veka iz grada Konije, koji je dugo vremena bio centar proizvodnje turskih tepiha. Tepisi pravljeni ovde tokom 16. i 17. veka dosta podesećaju na persijske, zbog čega ih mnogi ljudi mešaju.

Ako želite da nabavite turski tepih za sebe, znajte da nisu samo lepi, već i funkcionalni, naročito ako imate ljubimce. Međutim, ako želite da budete sigurni da ste kupili originalan turski tepih i kako da znate da jeste, onda u nastavku teksta možete pročitati sve o tome.

Kako izgleda turski tepih?

Na izgled ovih tepiha je dosta uticala Grčka, koja je u to vreme bila dominantna u proizvodnji tepiha. Tepisi koji su gusti i koji se sastoje od kombinacije vune, svile i pamuka su uvek uvezani takozvanim turskim čvorom, koji je još poznat i kao Gordijev.

Šabloni i šare koje se koriste su bazirani na molitvama i geometrijskim motivima, budući da Kuran ne dozvoljava prikazivanje ljud i životinja, već isključivo ornamente.

Takođe, postoje 4 tipa ovih tepiha, a to su Hah, Kilim (ćilim), Cicim i Sumak. Obično kad pomislite turski tepih, milsite na hah, što se odnosi i na tepihe za dnevnu sobu, i staze, kao i tepihe za molitvu. Oni su takođe puniji, pošto zahtevaju dupli čvor prilikom izrade.

Ostali tipovi su mnogo lakši i tanji budući da u njjihovoj izradi nema čvorova. Oni se najčešće upotrebljavaju kao stazice ili ukrasni, zidni tepisi, koji dolaze u velikom broju veličina, motiva i boja.

Na šta da obratite pažnju i kako da vas ne prevare

 1. Cena. Prilikom kupovine ovakvog tepiha, odmah naglasite prodavcu koji je vaš budžet, što će zagarantovati i da ga dobijete po toj ceni, bilo da vredi toliko ili ne. Takođe, vidite da li je prodavac zainteresovan za cenkanje, pa i na taj način možete spustiti cenu.
 2. Boja. Uzmite u obzir da kad je reč o ovim tepisima sve je važno i sve se gleda: i izgled, i trajnost i vrsta boje koja je korištena. Upamtite d asu prirodne boje više na ceni i da duže traju od veštačkih. Takođe, videćete da različiti regioni koriste različite boje, pa i na taj način možete izabrati tepih za sebe.
 3. Dekoracija i motivi. Na turskim tepisima svaka boja i detalj imaju svoje značenje i svoju priču. Ako vas zanima šta koja šara znači, to vam može dosta pomoći prilikom odabira tepiha, kao i da vas dodatno zainteresuje i poveže sa predmetom koji kupujete. Takođe tepisi koji su izrađeni od strane domaćica za kuću, imaju veći značaj i vrednost od onih koji su ručno pleteni od strane radnica u “fabrikama”, pošto se oni prave na veliko.
 4. Starost. Što su stariji to su vredniji. Oni najstariji se smatraju antikvitetima i umetničkim delima, što i njihova cena savršeno reflektuje. Ipak, i oni noviji mogu biti izuzetnog kvaliteta, ali ipak je bolje da znate razliku. Jedni su napravljeni kod kuće, sa svom posvećenošću i trudom uloženim u taj proces, dok su drugi pravljeni isključivo u svrhu prodaje turistima. Na kraju, vi ćete kupiti šta se vama sviđa, ali neki ljudi jednsotavno više vole kad postoji pozadinska priča i istorija nekog predmeta.
 5. Ručni rad. Ovo definitivno ima najvećeg uticaja na cenu, ali treba da budete svesni da postoje dve vrste ručnog rada. Najskuplji su oni pravljeni od strane mladih žena u selima Anatolije, Irana i centralne Azije. One koriste prirodne boje i ručno upletenu svilu i vunu. Drugi su oni koji su pravljeni od radionicama u kojima su žene zaposlene da bi radile upravo uz pomoć mašina. U slučaju da niste načisto koji ručni rad je u pitanju, potražite defekte na uglovima, jer ako je je ručno rad, neće biti savršeni. Takođe, ne zaboravite da su ovi tepisi pretežno pravljeni od vune, što zahteva posebnu vrstu održavanja.

Shvatite unapred da ne kupujete “samo” tepih

Ovo je možda najbitniji aspekt kupovine turskog tepiha, odnosno razumevanje da sa njim kupujete i komadić istorije, kulture i umetnosti jednog naroda.

Dobri prodavci obično znaju ljude koji su pravili tepih i samim tim znaju ceo istorijat tog predmeta, život tih ljudi i regiona u kom su živeli. Ako vam je starost teiha poznata, onda lako možete da zamilsite i istorijske okolnosti iz kojih potiče.

Na kraju dana, imaćete umetničko delo koje će krasiti vaš dom, nešto o čemu ćete voleti da pričate, nešto sa sopstvenom istorijom, ali opet će biti najvažnije da ste vi zadovoljni onim što ste kupili, a znajte da uvek možete računati na nas po pitanju čišćenja i održavanja vašeg tepiha!